Miksi valita hamppu – 5 erinomaista syytä
Minulla on missio – tehdä hampputekstiili todelliseksi vaihtoehdoksi laajemmalle yleisölle. Tämä tarkoittaa sitä, että hampputekstiili saa sen muotoilun ja aseman, jonka se ansaitsee. Kuten kerroin täällä, opintojen aikana tutustuin hamppukuituun ja sen potentiaaliin. Samaan aikaan hampusta valmistetut, omaan tyyliin sopivat tuotteet loistivat poissaolollaan.
Olen vakuuttunut siitä, että hampputekstiilien yleistyminen voisi ratkaista monia tekstiiliteollisuuden tuottamia globaaleja ongelmia, ja siksi teen tätä. Muutos vaatii, että useammat ihmiset valitsevat hampputuotteita. Hampun viljelyn on tultava kannattavaksi useammalle viljelijälle. Useampien muotoilijoiden ja tekstiiliyritysten on otettava hampputekstiilit valikoimaan. Tahtotilaa ja osaajia tähän kaikkeen on olemassa jo – tämän aika on nyt.
Katsotaan vähän tarkemmin ja tiivistetysti 5 erinomaista syytä valita hampputekstiili.
1. MAKEA VESI. Verrattuna maailman yleisimpään viljeltyyn tekstiilikuituun puuvillaan, hamppu tarvitsee paljon vähemmän vettä. Puuvillaa viljellään usein valmiiksi kuivilla seuduilla, joten makean veden ohjaaminen puuvillapelloille on alueiden yhteisölle vähintäänkin ongelmallista. Tietenkään hamppua ei voi viljellä aavikolla, mutta vedentarve verrattuna puuvillaan on huomattavasti alempi.
2. MAAPERÄ. Hamppu kasvattaa verrattain nopeasti vahvat juuret ja tuuhean kasvuston. Tästä syystä hamppupelto paitsi parantaa maaperää juuristollaan, myös sitoo ilmakehästä hiiltä tehokkaasti.
3. TUOTANTO EUROOPASSA. Hamppua viljellään myös lähellä, täällä Euroopassa. Tuotanto lähellä ja siihen panostaminen vähentää tuontia kaukomailta ja samalla tukee alueen työpaikkoja ja hyvinvointia.
4. KESTÄVYYS. Hamppu tuottaa kasvimaailman vahvimpia kuituja. Riippuen käsittelytavasta, hampusta on mahdollista tuottaa erittäin lujaa ja paksua, mutta myös notkeaa ja pehmeää kangasta. Joka tapauksessa se kestää pitkään ja paranee käytössä. Mitä enemmän käytät ja peset sitä, sen enemmän se pehmenee.
5. MONIPUOLISET KÄYTTÖKOHTEET. Hampusta johdettujen raaka-aineiden käyttökohteet ovat uskomattoman laajat. Ravinto, bio-polttoaineet, rakennusmateriaalit, muovin korvikkeet ja paperi ovat mahdollisia, ihan vain pintaa raapaistakseni.