Tekstiilialan murros kohti parempaa – Arctic Flora

Tekstiilialan murros kohti parempaa


Tämä blogiteksti käsittelee EU:n strategiaa, jonka kunnianhimoinen tavoite on "saada pikamuoti pois muodista" (Ylen uutinen. Viitattu 5.10.22). Strategia sisältää äkkiseltään arvioituna paljon sellaisia asioita, joita pienet ja keskisuuret vastuulliset tekstiilibrändit tekevät jo nyt. Mahtava uutinen on, että huonolaatuisten kertakäyttölumppujen tuonnista ja valmistuksesta EU:n alueella tulisi strategian toteutuessa sellaisenaan mahdotonta. 

Toivoa sopii, että muut yhteisöt ja lainsäätäjät seuraavat EU:n esimerkkiä ja alkavat tosissaan suitsia pikamuotiketjuja. Kuten tiedämme, muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin ala. 

Strategiaan on visioitu vaatteiden parempaa kierrätettävyyttä ja erilliskeräyksiä myymälöihin. Ylipäätään tekstiilin tuottajan vastuu laajenee koskemaan koko arvoketjua. Myös myymättömien vaatteiden tuhominen tulisi strategian mukaan kieltää. Mikromuovien pääsy vesistöihin tulisi estää ja tuotteiden olisi oltava mahdollisimman myrkyttömiä. Korjaus- ja kierrätyspalveluiden on määrä tulla laajalti saataville, kuluttajille järkevään hintaan. Kaikkein parasta strategiassa on maininta valmistuksesta ihmisiä ja ympäristöä kunnioittaen. En ole päässyt lukemaan komitean mietintöä, mutta toivon että edellä mainitut asiat määritellään riittävän selkeästi ja viherpesuun puututaan. Myös strategian toimeenpanosta toivoisi löytyvän riitävästi valvontaa ja sanktioita, jos löydetään törkeitä rikkomuksia. 

Vastuullisen hampputekstiilibrändi Arctic Floran moodboard, jossa luonnonvoimat ja -materiaalit yhdistyvät.

Kuva: Hampputekstiiliä ja luonnonvoimia ylistävä moodboard

Mitä tämä tarkoittaa kuluttajille? 

Lyhyesti sitä, että saataville tulee kestävämpiä, kierrätettäviä ja korjattavia vaatteita edullisempaan hintaan, ainakin jos on uskominen strategian visioita.

Läpinäkyvä tuottajien arvoketju on asiakkaille entistä tärkeämpi – jos heillä on varaa siihen. Tuotteisiin on visioitu digitaalista passia, jolla tuotantoketjun kaikki osatekijät on mahdollista jäljittää. Tällä hetkellä tilanne on se, että vastuullisesti tuotetut tekstiilit eivät ole saavutettavia kaikille tuloluokille ja se on huutava vääryys. On täysin toisen blogitekstin aihe avata, mistä vastuullisten tekstiilien hinta muodostuu ja arvio siitä, miksei niitä ole mahdollista tarjota saavutettavampaan hintaan. 

Silti tähän väliin on pakko mainita korkeampien tulojen vaikutuksesta hiilijalanjälkeen. Tutkimusten mukaan mitä enemmän ihmisellä on rahaa, sen enemmän hän kuluttaa ja sitä kautta ostopäätöksillään tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Rikkaat ovat niitä, joiden tulee ostaa ensisijaisesti vähemmän ja seuraavaksi valita vain vastuullisesti tuotettuja tekstiilejä. Raflaava asia sanoa ääneen, mutta yksilöä syyllistämättä niin se tällä hetkellä on. 

Tosin strategiaa valmistelemassa ollut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on ehdottanut, että vastuullisesti valmistetut tuotteet saisivat verokevennyksiä. Tälläkin tavoin kuluttaja voi valita helpommin vastuullisen tuotteen. Muistan lukeneeni jo opiskeluaikoina, että vastuuttomissa vaatteissa pitäisi veron tavoin näkyä surkeat tuotannon olot ja tuotteen lyhyt käyttöaika. Kumma kyllä, asia on päinvastoin ja vastuuttomien tuotteiden hinta on houkutteleva vaihtoehto kuluttajalle. 

Siispä on äärettömän hienoa, että tekstiilituottajien vastuuta koko arvoketjusta ohjaillaan EU-tasolta yhteisesti. Vihdoinkin EU käyttää vipuvoimaansa ja laittaa kuriin yritykset – ja etenkin ne, joiden toiminta on kaikista vastuuttominta, eli pikamuotiketjut. 

Jos haluat oppia pikamuodista lisää, laitan tähän alle muutamia linkkejä joilla pääsee alkuun. 

Utopia, jossa epälaadun ja lumpun ultranopea tuottaminen lyhytaikaiseen käyttöön on mahdotonta, on jo muutaman vuoden päässä. Strategian on tarkoitus tulla voimaan vuosien 2025-2026 aikana. Jään mielenkiinnolla seuraamaan aiheen kehittymistä ja toivon todella, että strategiaan visioidut asiat toteutuvat käytännössä. 

Jatkossa on odotettavissa lisää tekstiä vastuullisista tekstiileistä ja niihin liittyvistä aiheista. Saa muuten ehdottaa, mistä haluaisit lukea seuraavaksi. 


Tv-sarja -Verta, hikeä ja t-paitoja https://areena.yle.fi/1-50183627

Podcast -Muoti-Suomen omatunto https://areena.yle.fi/podcastit/1-50482832

Eetti Ry:n julkaisemat materiaalit https://eetti.fi/materiaalit/julkaisut/


3 kommenttia


  • Tiina from Arctic Flora

    I have high hopes about this one too. I hope the execution of this strategy would not wither away when it’s time to make political decisions. It’s always one thing to plan things and a whole different story when it’s time make them real.


  • Tereza

    I think, that at the end, any change is good… Hopefully this one is going to happen for real, as soon as possible. I am a person who hates shopping for clothes and I always wear a few favourite pieces all over again, until they fall apart, which makes me quite sad, because then I need to shop for more, which somehow seems completely stupid. I hope this change will give more opportunities to “local”/European companies and small businesses too.


  • Tereza

    I think, that at the end, any change is good… Hopefully this one is going to happen for real, as soon as possible. I am a person who hates shopping for clothes and I always wear a few favourite pieces all over again, until they fall apart, which makes me quite sad, because then I need to shop for more, which somehow seems completely stupid. I hope this change will give more opportunities to “local”/European companies and small businesses too.


Jätä kommentti